Haberler

ASKON'dan Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği ASKON Adana Şube Başkanı Recep Çalışkan,10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Recep Çalışkan mesajında, Göremediklerimizi görmemizi, duyamadıklarımızı duymamamızı, bilemediklerimizi öğrenmemizi sağlayan, kendilerini gerçeği aramaya adayan ve bu uğurda, gerektiğinde her şeylerini feda eden kıymetli gazetecilerimizi, Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir kez daha sevgi ve saygıyla anıyoruz. dedi.

Zor koşullar altında çalışarak, açık bir toplumun oluşumuna önemli katkılar sunan gazetecilerin, aynı zamanda herkesin kendi düşüncesini kolayca ve rahatça belirtmesine, her fikrin açıkça toplumda yer bulmasına, insan hakları ve daha birçok önemli konuda toplumsal bilinçlenmeye vesile olduklarını belirten Recep Çalışkan, 10 Ocak 1961 de yürürlüğe giren 212 sayılı yasa ile gazetecilerimiz daha iyi olanaklara ve daha ileri haklara sahip olmuştur. Bugün, gelişmiş ve özgür bir toplumun tüm kuralları ve kurumlarıyla işlerlik kazanmasında, basının ve basın mensuplarının yeri yadsınamaz bir gerçektir. şeklinde konuştu.

Recep Çalışkan, Gazeteciler, toplumların gözü, kulağı, dili ve vicdanı olmak gibi zor ve sorumluluk gerektiren, hassas bir görevi fedakarca icra etmekte, bireyler, kurumlar ve devletler arasında veri akışını sağlayarak, hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru olmaktadırlar. Her şart ve koşul altında, kolay, zor demeden, tüm tehtidlere karşı savunmasız ve yıpranmaya müsait bir ortamda, insanların bilgiye doğru, tarafsız ve hızlı bir biçimde erişmeleri ve kamuoyunun aydınlatılması için çalışan gazetecilerimize, gösterdikleri çabalar için ayrıca teşekkür ediyoruz. Unutulmamalıdır ki, haber alma ve veriye erişme özgürlüğünün olmadığı bir ortamda, demokrasiden bahsetmek söz konusu değildir. dedi.

 

Mesajında basın sektörünün bugünkü durumuna da değinen Başkan Çalışkan, Her ne kadar bu yasa 55 yıl önce yürürlüğe girmişse de, günümüzde basın, yayın sektöründeki tabloya baktığımızda, basın mensuplarına tanıdığımız hakların kağıt üzerinde kaldığını, basın çalışanlarının sadece basın özgürlüğü çerçevesinde değil, iş güvencesinden tutun da, daha bir çok hakları bakımından ciddi problemlerle karşı karşıya olduğunu görüyoruz. derken, 12 Eylül süreciyle birlikte gazetecilerin, yayıncıların ve basının her alanından çalışanların sözleşme düzenlerinin kullanılamaz hale getirildiğinin ve sendikal hareketlerin işlevsiz duruma sokulduğunun altını çizdi. Çalışkan, Basındaki işsizlik ve düşük ücretle çalışma rekor düzeydedir. İş güvencesi tamamen medya patronlarının insafındaki bir konudur. Gazetecilerin karşı karşıya kaldıkları bu sorunların bir an önce çözülmesi, özlük haklarının iyileştirilmesi ve sağlıklı bir çalışma ortamının sağlanması şarttır ve ancak o zaman Çalışan Gazeteciler Gününü kutlamak, anlamlı bir hale gelecektir. diyerek mesajını noktaladı.